Practical-ammunta ja lajin historiaa

Practical-ammunta sai alkunsa Yhdysvalloissa 1950-luvulla kun joukko kokeneita ampujia ja aseiden kanssa työskenteleviä henkilöitä totesi taidokkaan aseenkäsittelyn sisältävän muutakin kuin äärimmilleen viedyn tarkkuuden. Tällaisia asioita ovat mm. nopeus ja voima.  Myös aseen mahdolliset häiriöt pitää kyetä selvittämään automaattisesti muun toiminnan ohessa. Tuumasta siis toimeen ja asiaa kehittämään ryhtyi Jeff Cooperin johtama Bear Valley Gunslingers.

Kokemuksen, ampumatekniikoiden ja aseiden kehittyminen johtivat yhä vivahdekkaampiin ampumahaasteisiin ja hyvin kattaviin turvallisuusmääräyksiin. Lajin historian aikana on käytössä ollut viisi erilaista tuloslaskutapaa, joista tällä hetkellä käytössä on vain yksi. useita eri ohjelmatyyppejä ja

Practical-kilpailu koostuu aina useista eri ampumaosuuksista, stageista jotka haastavat kilpailijoiden ampumataitoja eri tilanteissa. Practical-ammunta eroaa useimmista muista ampumalajeista juuri siinä, että siinä ampuja joutuu erilaisten ampumatehtävien eteen, jotka hänen on ratkaistava sääntöjen rajoissa mahdollisimman tuloksekkaasti.

Suomeen laji tuli, ensin Turkuun. Lajin harrastus laajeni nopeasti Helsinkiin, ja muualle Suomeen.  Ensimmäinen suomenkielinen sääntökäännös tehtiin pääkaupunkilaisen seuran HaUR:in toimesta. Suomen ampumaurheiluliittoon laji hyväksyttiin 5. marraskuuta 1990. SAL:n liittohallituksen alaisuuteen tuli Practical-jaosto vastaamaan lajin edellytysten kehittämisestä Suomessa. Vuoden 2017 alussa lajia harrastettiin virallisesti 1 700 ampujan voimin seitsemässäkymmenessä seurassa eri puolilla Suomea.

Aluksi ainoastaan pistoolilla tai revolverilla harrastettu laji laajeni myös pitkiin aseisiin, kivääriin ja haulikkoon. Alkujaan säännöt olivat aseiden ominaisuuksien vaatimia poikkeuksia lukuun ottamatta samankaltaiset, ja sääntökirja on kaikille aseille sama. Ensimmäiset SAL:n viralliset kivääri-practicalin SM-kilpailut järjestettiin vuonna 1996. Uusimmat säännöt on laadittu muovikuula-aseille (Action Air) sekä pienoiskiväärillä ammuttavalle Mini Riflelle.

Aseet ovat kaikissa practical-lajeissa pääsääntöisesti puoliautomaattiaseita niiden käytännöllisyyden vuoksi. Pistooleissa käytetyimpiä aseita ovat sellaiset jotka saadaan varmistettua ilman vireenpoistoa tai aseet joissa ei ole lainkaan erillistä varmistinta. Kivääri-Practicalissa käytetyimmät aseet ovat erilaiset Colt variantit.

Aseet on jaettu eri luokkiin niiden varusteluasteen ja ampujan käyttämien varusteiden mukaan. Practical kuten muutkin ampumalajit vaativat aseen lisäksi muitakin varusteita. Aseen lisäksi pistooliampujan tarvitsee kotelon, varalippaita ja kotelon niille sekä kunnollisen vyön. Kiväärillä ampuja tarvitsee välttämättä vain varalippaan ja haulikkoampuja pikalatureita.